Black Hole de la JZ microphones. Test in studio

Probabil multi dintre d-voastra nu au auzit inca de microfoanele JZ iar asta din cauza ca aceasta mica companie din Letonia a fost infiintata in septembrie 2007 de catre Juris Zarins care este si designer sef si care a lucrat cu Violet Designs inainte sa dea nastere brandului propriu, JZ.

Black Hole – primul microfon produs de cei de la JZ – vine intr-o cutie foarte solida din lemn cu interior de spuma.

Capsula microfonului este preamplificata cu preamplificator clasa A, ca orice microfon cu condesnsator trebuie alimentat cu 48 V. Raspunsul in frecventa este de la 20 hz – 20 Khz cu un mic boost pe la 150 hz si un mic boost pe la 10 Khz. Microfonul suporta 128 dB dinamica si are o sensibilitate de 21 mV/Pa adica de -33dBu
Dupa spcificatii pare un microfon facut corect cu un raspuns in frecvente destul de liniar si suporta un SPL mare, ceea ce il face un microfon bun pentru orice aplicatie.

JZ Black Hole

Testul a fost facut in Timisoara in studioul producatorului Utu Pascu care a colaborat cu  nume importante din muzica buna romaneasca si anume: Blazzaj, B.A.U., Kumm, BIO, Alexandrina, etc.

Microfonul a fost testat pe chitari acustice, chitari electrice, ca microfon de camera la tobe, percutii, saxofon sopran, saxofon tenor si voci.

Chitari

La inregistrarea de chitari acustice s-a comportat foarte bine, varful de aproximativ 1 dB la 150 hz a ajutat foarte mult accentuand frecventele fundamentale ale chitarii ( cea mai joasa nota de pe o chitara acordata normal este mi -165 hz). Frecventele medii s-au captat foarte natural fara distorsiuni sau compresii cauzate de capsula microfonului.

Pe chitara cu corzi de nylon, peak-ul de 10 Khz a ajutat foarte mult fiindca i-a redat prezenta. Pe chitara acustica cu corzi de metal a trebuit sa tai 1,5 dB pe la 9Khz deoarece suna putin prea deschis pentru gustul meu. Seamana cu Rode NT1, doar ca nu are distorsiunea aceea pe inalte.

Mai jos aveti un sample audio cu chitara acustica inregistrata cu Black Hole

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

La inregistrarea de chitari electrice, deoarece suporta SPL mare am putut da mult gain din amplificator iar microfonul nu distorsiona deloc (pentru asta a fost nevoie de un pad de 20 dB). L-am folosit cu o statie orange, iar cand am ascultat inregistrarea am avut impresia ca monitoarele de studio erau doua amp-uri de chitara. A trebuit sa intervin cu un low cut pe la 120 hz si sa tai putin pe la 200 de hz din cauza efectului de apropiere (proximity effect). Seamana cu Electro Voice re 20 doar cu mai multe inalte.

Camera, tobe si precutii

Ca microfon de camera la tobe , microfonul m-a impresionat, eu fiind un mare fan de tobe naturale de funk sau jazz inregistrate cu cat mai putine microfoane. Camera in care a fost testat e complet tratata cu lemn cu rezonatoare helmholtz. Sunetul nu e foarte gras, in schimb e foarte echilibrat, cu inalte care urca foarte sus fara sa sune suparator. Cand s-a mixat piesa s-au mai folosit doar microfonul de premier si cel de toba mare pentru a le scoate putin in evidenta.

Room Tobe

Mai jos aveti un sample audio cu tobe room inregistrat cu Black Hole

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Pe partea de percutii insa nu sta atat de bine. La bongos-uri a trebuit sa tai putin din medii deoarece percutia nu statea in mix nicicum, iar din cauza ca aveau prea multa dinamica am fost nevoit sa folosesc multa compresie.

Tamburina si shaker-ul sunau putin prea slab cand le-am inregistrat de aproape. In schimb, cu microfonul la distanta de 1 metru sunau mai natural, dar pe piesa respectiva aveam nevoie de percutii fara acustica camerei asa ca intr-un final am folosit alt microfon pentru inregistrarea percutiei.

Instrumente de suflat din alama

Saxofonul sopran s-a inregistrat foarte bine cu un sunet foarte cald si cu basi multi, foarte transparent si cu aer din plin. In schimb saxofonul tenor avea un ton foarte spart pe inregistrare. Sub nici o forma nu am putut pozitiona microfonul in asa fel incat sa sune in acelasi fel ca saxofonul neamplificat.

Voci

Pe partea de voci am observat cat de sensibil este de fapt microfonul. Pe voci feminine s-a comportat foarte bine.  Am inregistrat cateva voci cu solista foarte aproape de microfon si cateva  cu solista la jumatate de metru de microfon. Efectul de apropiere (proximity effect) se simte foarte bine la acest microfon. Pentru a nu fi joase prea multe sau prea putine pe inregistrare, microfonul a trebuit sa fie pozitionat foarte atent. La solisti microfonul  trebuia pozitionat putin mai departe decat as fi vrut deoarece basii erau putini prea puternici. Distanta de microfon era critica, 2 cm mai aproape sau mai departe de microfon si vocea nu mai suna la fel de bine.

Mai jos aveti un sample audio cu voce inregistrata cu Black Hole

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Microfonul nu se potriveste cu orice tip de voce (dar nu cred ca exista vre-un microfon care sa se potriveasca cu orice tip de voce). Este un microfon poate putin prea sincer, nu ajuta vocile slabe, in schimb ii ajuta foarte mult pe cei care isi controleaza vocea foarte bine, nu se pierde nici un detaliu oricat de incarcat ar fi mixul final.

JZ Voce

Dupa toate inregistrarile facute cu microfonul JZ Black Hole, am ajuns la concluzia ca este un microfon cu multa personalitate care tinde spre un sunet briliant, iar daca este pozitionat bine fata de sursa, capata si o caldura frumoasa. Cele mai mari calitati ale lui putem spune ca sunt transparenta si dinamica.

Per general un microfon cu mult potential, cu valoare mare in pretul lui.

Un microfon pe care il recomand cu siguranta.

Pentru mai multe informatii despre JZ BlackHole vizitati site-ul producatorului.

Pentru achizitie vizitati magazinul online al dealer-ului.

Puteti asculta inregistrari facute cu JZ Black Hole pe discurile :

Blazzaj -Soldatii de funk – suflatori percutii

Aievea – voce si room la tobe

Abra – chitari acustice, percutii, voci si room la tobe

The others – voce

Discurile vor aparea la sfarsitul anului 2009 si inceputul lui 2010.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.