Alexandra & Alec – Interviu

Alexandra Ivan si Alec Sandor compun si canta impreuna de mai bine de zece ani, de atunci cand prin 2008 s-au intalnit si au format duoul numit Alexandra&Alec. Stilul si soundul lor este un amestec al influentelor pop ale Alexandrei si cele de rock/progresiv ale lui Alec.

Concertele Alexandra & Alec se desfăşoară fie în formulă completă cu band (pentru evenimentele de anvergură), fie în formulă acustică (voce + chitară + backing tracks). 

În postura de compozitori/textieri de studio, ei au colaborat cu Morandi, Hotel FM (reprezentanţii României la Eurovision 2011), Neylini, Foişorul de Foc, Passione & Mike Thomas,  Aniela şi mulţi alţii.

Pana acuma au lansat trei single-uri („La cafea” – 2009; „Bad Day” – 2010 si „In Noapte” – 2011), iar in momentul de fata lucreaza la albumul lor de debut.

La inceputul anului 2011 Alexandra&Alec au devenit endorseri oficiali  Audio-Technica.

– Salut Alec, Buna Alexandra ! Am observat ca sunteti foarte activi in ultimul timp si aveti multe concerte. Aveti un numar de aparitii live planificat pentru anul acesta?

Salutare! Intr-adevar suntem norocosi sa avem tot mai multe concerte, iar o data cu lansarea noului single ne asteptam la un numar si mai mare de evenimente. Fireste ca nu avem un numar planificat, dar ne dorim sa fim cat mai aproape de cei care iubesc muzica noastra – si cat mai des! Pe 6 august ne puteti asculta la Oradea, in cadrul concertului comemorativ pentru victimele de la Hiroshima organizat de Rock Filarmonica.

 

– Exista riscul unui burn-out?

Nicidecum. Iubim fiecare secunda in studio si pe scena – mai degraba ne simtim epuizati atunci cand trece o zi fara sa cantam. Ne implicam in foarte multe proiecte – daca nu acum, atunci cand? Doar n-o sa asteptam pana la 60 de ani ca sa facem tot ce ne dorim 🙂

 

– Povestiti-ne putin despre cum va pregatiti pentru un concert? Aveti un rider tehnic bine definit?

Inainte cu cateva zile ne stabilim setlist-ul (este diferit pentru fiecare show), selectam piesele in functie de locatie si de starea noastra din acea perioada, alegem formula in care le vom canta (acustic: voce + chitara sau cu backing track-uri), dupa care le repetam in ordinea stabilita pentru concert si ne lasam spatiu pentru improvizat acolo unde simtim nevoia.

Avem un rider tehnic bine definit, pe care organizatorii de evenimente il pot consulta oricand online: http://www.alexandra-alec.ro/contact-booking/rider-tehnic/


– Aveti sunetistul propriu sau va adaptati la situatie?

Avem intotdeauna propriul sunetist, nu lasam nimic la voia intamplarii.


– Acum pregatiti un album de debut. Spuneti-ne cateva vorbe despre el! Cate piese, despre ce sunt ele, ce va inspira, etc.?

Albumul de debut Alexandra & Alec e in pregatire de prea multa vreme, am schimbat si raschimbat planuri, dar acum se pare ca suntem in sfarsit pe drumul cel bun. Vor fi cel mai probabil 10 piese + un bonus track, toate compozitiile noastre, in romana si engleza, in acelasi stil pop-rock nebun si cu feeling, dar fara reguli in care v-am obisnuit.

Piesele noastre sunt despre dragoste, despre libertate, despre incredere in sine si pasiunea pentru a savura fiecare clipa – si tot ceea ce traim, povesti, sperante si dezamagiri, ne inspira. Suntem constienti ca multa lume ne percepe acum drept „cuplul romantic ce canta balade”, dar suntem mai mult de atat si discul de debut o va demonstra.


– Cum decurge de obicei scrierea unei piese? Compuneti impreuna muzica si versurile, sau care e procesul?

Nu avem vreo reteta pentru scrierea unei piese: uneori totul incepe cu un riff de chitara, alteori se nasc intai linia melodica si versurile. Se intampla si sa lucram fiecare separat la cate o idee si, cand le punem impreuna, sa fie o armonie perfecta. Cert este ca scriem piesele dintr-o suflare, le terminam in ziua in care le-am inceput pentru a pastra autenticitatea starii – si nu ne place sa revenim asupra esentei. Prin esenta unei piese intelegem linia + versurile + armonia originala.


– Apoi intrati in studio? Aveti unul preferat?

Da, dupa ce o piesa este gata intram cu ea in studio, alegand un producator care sa construiasca restul orchestratiei in jurul chitarei si al vocii. Momentan inima noastra e-n studioul lui Gabriel Baruta. Tocmai l-a deschis in Bucuresti si e un loc superb, tapitat cu catifea rosie, spatios, mirosind deja a muzica si a plush de studio. Ne petrecem foarte mult in timp studio, insistam pana cand totul iese perfect, asadar atmosfera si oamenii cu care lucram sunt doua elemente importante. Mai inregistram si la RBA Studio, studioul casei noastre de discuri, si mai colaboram si cu Vali Rotari de la Black Box Studio.

 

– Alexandra, care-i lantul de echipamente preferat care se potriveste cel mai bine vocii tale? De ce microfonul Audio-Technica AE 5400?

Microfonul Audio-Technica AE5400 mi s-a potrivit din prima clipa, parca e conceput pentru vocea mea, foarte sensibil la nuante si foarte deschis pe inalte. Am testat mai multe microfoane din gama Artist Elite inainte de a-l alege si pur si simplu a stralucit printre ele. Nu-mi pot imagina acum sa ma intorc la un microfon „normal” (a se citi dinamic) dupa ce am cantat pe un condenser perfect in concerte. Faptul ca am fost alesi ca endorseri Audio-Technica este o mare onoare pentru noi – si o ocazie perfecta sa experimentam cu produse de elita ale brand-ului.

Pentru show-urile live folosesc un rig digital pe laptop (am compresia, EQ-ul si efectele setate in Cubase) – asta pentru ca am o mare obsesie legata de calitatea sunetului si imi doresc ca spectatorii sa auda piesele la fel de clar ca pe disc, cu un bonus de feeling!


– Alec, care e cel mai indragit instrument fara de care Alexandra&Alec nu ar fi asa cum este?

Fireste, chitara ! Pana la urma, mi-am petrecut mai bine de jumatate din viata cu ea in brate si intentionez sa-i aloc si restul… Alexandra & Alec inseamna voce, chitara si suflet. Iar vocea mea este chitara.


– Exista momente dificile intre voi pe plan profesional? Daca da, cum le rezolvati, fara ca acestea sa va afecteze viata privata? De fapt puteti sa delimitati viata privata de cea artistica?

Este o intrebare pe care o primim adesea. In momentele dificile cel mai bine este ca ne avem unul pe celalalt si daca unul dintre noi are moralul la pamant, celalalt il va inveseli intotdeauna. Suntem un sprijin si o sursa de inspiratie unul pentru altul si nu trece zi fara sa ne minunam unul de celalalt – vorba lui Nichita Stanescu, « ce bine ca esti, ce mirare ca sunt ». Nu avem nevoie sa delimitam viata privata de cea artistica, pentru noi muzica si dragostea coexista in armonie.


– Cum vi se pare showbiz-ul muzical in Romania? Se poate castiga o existenta din el, sau numai pentru putinii alesi exista calea aceasta?

Industria muzicala de la noi se dezvolta – incet, cu pasi mici, dar sigur. Unii colegi de breasla se grabesc sa catalogheze publicul drept incult si insetat exclusiv de superficialitate, dar iata ca se poate si altfel. Fara falsa modestie, noi ne descurcam bine fara sa facem compromisuri si fara sa ne abatem de la calea noastra.

 

– Ce recomandati tinerilor muzicieni? Care sunt pasii in construirea unei cariere muzicale?

Suntem la randul nostru tineri muzicieni si speram ca in materie de spirit sa nu imbatranim prea curand si nici sa nu obosim sa ne urmarim idealurile. Cateva mici sfaturi : nu canta niciodata ceva in care nu crezi, nu te indoi de instinctul tau in compozitie, nu lasa pe nimeni sa-ti spuna ca « asa trebuie », in muzica singura regula e ca nu exista reguli. Si mai ales, nu te opri niciodata din scris si din studiat si nu te impotmoli in pattern-uri si  « retete de hituri ».

 

– Voi unde va vedeti peste 10 ani?

In New York, lucrand la cel putin al saptelea album – deci, in al saptelea cer

 

– Va multumim pentru raspunsuri si timpul acordat si va uram succes in continuare!

Si noi va multumim pentru interviu si pentru sprijinul acordat muzicii noastre!

 

Alexandra Ivan pentru aparitiile live foloseste un microfon Audio-Technica Artist Elite 5400 combinat cu un sistem de monitorizare in-ear wireless M3 cu un set de casti ATH-CK9. Ea detine si un microfon ATM170 ce apare si in videoul piesei „Bad Day”: http://www.youtube.com/watch?v=G8024AeHiWk

Alec Sandor isi inregistreza chitara acustica cu un microfon AT4040SM si in momentul de fata probeaza si el sistemul de monitorizare in-ear M3 pentru scena.

 

www.alexandra-alec.ro

www.facebook.com/AlexandraAlecMusic

www.youtube.com/AlexandraAlec

www.lectii-de-chitara.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.