NEWS: Reason 6 – in curand!

Ninja Mixer, online!

ONE MORE REASON TO MAKE MUSIC!

 

Iata-ma din nou cu o veste buna pentru toti muzicienii electronici si fanii infocati Propellerhead Reason.

A APARUT REASON 6!


 

Am fost placut surprins sa vad ca la un timp asa de scurt, nici un an, de la lansarea Reason 5, Propellerhead au anuntat lansarea Reason 6. In mod normal treceau in jur de 3 ani intre variantele de Reason, insa acum se pare ca echipa lor s-a miscat mai rapid si, zic eu, considerabil mai eficient.

 

REASON 6 va fi disponibil incepand cu 30 septembrie 2011 si are ca imbunatatiri majoritatea lucrurilor pe care utilizatorii le cereau – inregistrare audio multitrack, mixer imbunatatit de tip SSL cu compresor de master bus, mai multe efecte  in rack si…64 bit, atat software-ul cat si rewire-ul.

Stiu ce o sa spuneti: „Aveam unele dintre chestiile alea inca de cand a fost lansat Record.”

Da, dar acum nu mai exista doua programe separate care trebuie sa se integreze unul cu celalalt, ci avem un singur program care functioneaza ca un production and recording workstation „complet” (am pus „complet” intre ghilimele deoarece Reason inca mai are pana sa se dezvolte complet). Record a fost asimilat de REASON (mwhahahaha…!).

Eu am folosit Reason pentru productie pana in 2010, unde am cam renuntat la el si am trecut la Reaper + VSTi-uri. In felul asta simteam ca nu mai sunt limitat. Dar nu era vorba doar de limitari din partea Reason-ului, nu eram multumit nici de motorul sau audio. Consider ca anumite VSTi-uri suna mult mai bine decat Refill-urile pe care le aveam, iar Rewire-ul nu prea era o optiune grozava.

Ceea ce imi lipsea totusi, dupa indepartarea de Reason era Redrum-ul (masina de ritmuri pentru tobe), consumul mic din resursele computerului si stabilitatea garantata. Un alt lucru care imi place foarte mult la Reason este sequencerul si automatizarea. E atat de usor sa lucrezi cu el pe partea aceasta. Insa acest lucru nu mi-a lipsit in Reaper, pentru ca si acolo, aceste functii sunt la fel de usoare si faine.

Iar cand Reason 5 a fost lansat, chiar daca avea niste functii noi destul de interesante, nu pot sa zic am fost atat de entuziasmat ca si acum.

Nu am testat Record, dar sper ca motorul sau audio si „mixerul de tip SSL” sa aduca imbunatatiri la capitolul sunet fata de vechiul „mixer Mackie”, care indubitabil afecta sunetul si asta nu in cel mai placut mod. Pe langa noul mixer, avem si celelalte efecte din Record, plus caracteristica de inregistrare, comp editor (pentru editarea dublelor), avem Neptune (varianta lor de AutoTune si harmonizer), un sistem de metering cu functie de acordor pentru instrumente integrata, trei efecte complet noi -> Pulverizer, The Echo si Alligator.

Cu toate acestea, in continuare, unii oameni nu sunt multumiti de faptul ca Reason este un „sistem inchis”, datorita faptului ca nu accepta plug-in-uri third party (VST / VSTi / AU / RTAS, orice).

Eu, unul, sunt undeva la mijloc, insemnand ca pe de-o parte mi-ar placea ca Reason sa accepte VST-uri si VSTi-uri, insa pe de alta parte consider ca toate lucrurile ar trebui sa se petreaca la timpul lor. Adica, ar fi absolut inutil si enervant ca Propellerhead sa sacrifice stabilitatea exceptionala pentru care sunt renumiti, doar de dragul de a implementa suport pentru plug-in-uri third party. Daca vor dori sa faca asta, macar sa o faca bine si in stilul lor, desi Propellerhead a sustinut de la inceput ca nu doresc asa ceva.

Ce mi-ar placea iarasi sa vad integrat in Reason, ar fi un audio editor / slicer precum e Recycle, sa nu mai trebuiasca sa incarc sample-urile intai in alte programe.

 

Voi ce parere aveti?

 

Cu bine,

Alex  „Ninja Mixer”  Muntean.

12 comentarii la „NEWS: Reason 6 – in curand!

  • 20 iulie 2011 la 9:03 pm
    Permalink

    Dar domnii producatori nu vor nici sa schimbe motorul audio al lui Reason? pt ca e cam praf..

  • 20 iulie 2011 la 9:21 pm
    Permalink

    Exact asta spuneam si eu.
    Acum Reason a preluat motorul audio de la Record, care, din cate am inteles e considerabil mai bun decat cel al Reason-ului pana la varianta 5.

    Numai bine!

  • 28 iulie 2011 la 1:36 pm
    Permalink

    Ma gandeam si eu sa il cumpar dar m-am cam razgandit… avand in vedere ca nu pot testa un beta si ~500 euro nu ii o alocatie…

    M-am reintors la ableton cu vreo 10 VST-uri si momentan e stabil, dar daca iara da crash mult ca inainte s-ar putea sa cumpar Reason 6, care nu are support VST.

    Nici nu stiu ce sa aleg :))

  • 5 august 2011 la 1:58 pm
    Permalink

    Ce mi-ar place sa vad implementat in Reason, o functie de REALTIME CHORD RECOGNITION….Adica sa fac niste aranjamente si sa apoi sa cant in timp real ca pe aranjor…Ceva cam ce poate face din arpegiatoare Yamaha Motif XS6…Ar fi super…Nu stiu de ce nu se gandesc la asta…Ar fi exceptional pt LIVE. In rest pot spune ca e un soft extrem de capabil, si cand am inceput sa il utileze de la versinuea 2.0, mi sa parut cel mai simplu si usor de utilizat versus Cubase, Logic, Sonar.

    cu respect

    =Mihai=

  • 25 august 2011 la 10:28 am
    Permalink

    INTRO-ul clipului este foarte „open-minded”, adica: nu exista nimica „drept” sau „nedrept” cand vine vorba de exrpimarea artistica. Adica, daca eu transpun o floare, ce in realitate e rosie, in albastru sau alb & negru… de ce m-ar judeca cineva? Baieti deschisi, acestia de la Propeller.

  • 21 septembrie 2011 la 1:17 pm
    Permalink

    cata dreptate poate avea leo ” Baieti deschisi, acestia de la Propeller”. folosesc reason de la versiunea 3 si abia astep sa apara 6-le sa scap de problema MARE cu audio editing sampling etc…cat despre rfl-uri…am renuntat la ele acum ceva timp…incerc cat de mult posibil sa-mi creez eu sunetele pe care le caut si de cele mai multe ori reusesc folosind doar un thor un eq si mici efecte puse pe un line mixer in combi…chiar nu mi-as dori vst-uri in reason..e prea simplu si prea eficient asa cum e…

  • 24 noiembrie 2011 la 11:15 am
    Permalink

    cam asa e 😀 sincer, nici eu nu mi-as dori VST integrat in reason pentru a mentine stabilitatea, dar ar fi fost bine daca acum in versiunea 6 ar fi fost ReWire Master (ceea ce nu este :().
    E ciudat ca o tehnologie produsa de ei nu e dusa la maxim in produsele lor.
    Cu Reason fiind ReWire master am avea si MIDI-Out si VST (pentru cei care vor).

  • 8 decembrie 2011 la 2:19 am
    Permalink

    pentru Maecel Beleu.
    potzi sa descarci de pe saitul lor reason 6 care este demo, il tzi catzi ani vrei, te joci cu el faci ce vrei cu el.dar daca vrei sa faci o melodienu o potzi salva (exporta) cea ce este foarte naspa.eu nu il cumpar ca e prea scump, folosesc reason 5 care e destul de ok.si daca l-as cumpara e problema cu igniton key-ul lor am impresia.de exemplu :incep un proiect in reason 6 il salvez, iar a doua zi daca vreau sa deschid ce-am salvat cu o zi inainte o sa pot deschide daca am net, daca nu nu cred ca pot sa reincep proiectul daca nu am net.este cam nasoala chestia asta ca daca ma duc la munte sa compun o melodie si nu am net . ce ma fac ca nu mai pot sa imi deschid proiectul.nu stiu exact daca asa este dar asa am auzit si eu
    Reason is the best

  • 31 decembrie 2011 la 5:34 pm
    Permalink

    Iubesc reason pentru ca e programul pe care am invatat sa lucrez prima data,dar nu inteleg de ce nu includ si ei suport pentru VST ! Inca de la reason 3 astept VST-uri pe reason si sunt dezamagit de fiecare data cand se lanseaza o versiune noua.Din acest motiv voi ramane pe cubase.

  • 20 septembrie 2012 la 4:41 am
    Permalink

    pt. cei obsedatzi de vst-uri, cautatzi pe google reason rack extension. reason is number one

  • 20 septembrie 2012 la 10:36 am
    Permalink

    @ Reason User:
    Si eu obisnuiam sa fiu un power user pentru Reason pana am realizat ca ma limita serios. Chiar daca au facut Rack Extensions, tot nu rezolva problema. Da, ne ofera Softube si inca vreo cateva, dar nu avem Massive, Kontakt, Geist, UAD, Waves, Pluggin Alliance, Sugar-Bytes, etc. etc.. Si nu ma intereseaza ca exista alternative oferite de ei. Eu vreau sa am libertatea sa folosesc Thor pentru o chestie si Massive pentru alta (ipotetic).

    Totusi, ca sa tai ceva in Recycle, inca trebuie sa iesi din Reason ;). Nu-i asa?

    Dorinta de a folosi VST-uri nu este o obsesie, ci o necesitate.

    Numai bine,
    Alex.

  • 12 ianuarie 2013 la 10:27 pm
    Permalink

    ahile1978, cand cumperi softul ai acolo un flash USB, pe care inscrii key-ul, iar odata ce nu ai net, bagi flash-ul in calculator si folosesti Reason-ul fara probleme.
    Eu am trecut la Reason 6 si sunt foarte multumit, mixarea este destul de usoara, iar calitatea ma surprinde (cel putin in HipHop).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.