Cum aleg microfonul adecvat pentru vocea mea?

Achizitia unui microfon pentru vocea ta este un lucru foarte personal de aceea este importanta sa analizezi mai multe aspecte  in ceea ce priveste tipul de voce  si microfonul recomandat pentru aceasta. Cel mai bine ar fi sa iti pui urmatoarele intrebari, inainte de a te decide:

  • cauti sunetul cel mai natural?
  • mai putine sunete sibilante S , W , C ,  T doresti?
  • cauti un sunet cald, mai plin, sau un sunet clar,incisiv  care taie prin mix?
  • ai o voce prea nazala, sau ai o voce puternica in medii?
  • ai o voce slaba, si ai probleme cu microfonia,sau microfonul tau actual tinda sa preia si sunetul instrumentelor?
  • doresti sa ai un microfon robust?
  • cauti un microfon pentru mai multe voci, care vor suna impreuna prin mix?

Mai jos vom face o categorizare a microfoanelor Audio-Technica in functie de caracterul fiecaruia si in functie de tipul de voce la care se recomanda.

Microfoane pentru un sunet natural

Pentru a putea reproduce sunetele si vocea cat mai natural, se recomanda microfoanele condenser. Datorita constructiei, capsula microfonului condenser ofera un spectru audio complet, si este sensibil la cel mai mic detaliu. O alegere ideala  in acest sens ar fi microfoanele AE5400,AE3300, ATM710.

Microfoane care reduc sunetele sibilante

Sunetele sibilante sunt diferite la femei si barbati. In vocea barbatilor in general, in jurul frecventelor  6-7 kHz se afla gama de sunete sibilante, de aceea sunt recomandate microfoane care in acea zona au o mica adancitura in curba de frecventa. Astfel de microfoane sunt AE5400, AE6100, ATM710 si ATM610.

La vocea feminina aceste sunete sunt putin mai sus, in jur de 7-8 kHz.Cele mai bune microfoane care reduc sunetele sibilante care se situaza in acest interval sunt AE3300,AE4100, ATM 710, ATM 410.

 

Microfoane pentru o voce corpolenta sau incisiva

Daca ai o voce groasa, calda si doresti sa sune mai corpolent sau ai o voce ascutita si doresti sa ii compensezi putina caldura, cele mai indicate modele de microfoane ar fi AE5400 sau ATM610.

In schimb daca vocea ta este moale si doresti sa o compensezi cu putina duritate, este ascutita  si iti doresti o voce cu adevarat penetranta, alege unul din microfoanele AE3300,AE6100,ATM710 si ATM410.

Microfoane, care reduc sunetele nazale, sau sunetele brute in aria medie

Sunetele nazale puternice sau scaderea sunetelor tari in aria mediilor necesita folosirea EQ-lui. Pentru a compensa aceasta, este indicat sa alegi un microfon cu o tinuta tare in gama inaltelor, care si dupa folosirea EQ-lui destructiv va suna dupa mixaj. In acest caz se recomanda modelele  AE5400, AE4100, sau ATM710.

Microfoane pentru voce moale si importiva problemelor de microfonie

Pentru rezolvarea problemelor de microfonie a unei voci moi, alege un microfon dinamic, deoarece acestea preiau sunete doar de la distante mai mici de 15 cm. Pe deasupra, caracteristica hipercardioida mai stransa suprima mai bine sunetele care vin din lateral. Astfel de microfoane sunt AE6100 si ATM610.

Microfoane robuste pentru interpreti energici

Daca esti un interpret energic si doresti un microfon foarte robust care sa nu prezinte probleme in cazul in care este supus socurilor, alegeti un microfon dinamic, deoarece capsula dinamica este mai putin predispusa la prejudicii –  AE6100, AE4100, ATM610 si ATM410 este alegerea corecta.

Microfoane pentru mai multe voci

Atunci cand alegi un microfon pentru mai multe voci, gandeste-te ce doresti sa atingi. Poti alege microfoane asemanatoare pentru fiecare solist si atunci pe principiul ‘’circuite egale, sanse egale’’  poti mixa. Sau poti alege microfoane in asa fel incat acestea sa sublinieze diversitatea de timbre vocale, astfel fiind un real ajutor la mixaj.

Daca folosesti voce principala si cor si doresti ca vocea principala sa fie deasupra corului, alege un microfon pentru vocea principala care are o frecventa de raspuns mai larga sau are o voce ascutita. Incearca sa folosesti pentru vocea principala un microfon condenser, si un microfon dinamic pentru cor.

 

 

Cateva combinatii reusite :

Voce principala                                   Cor

AE5400                                              AE4100,ATM410,ATM610

AE3300                                              AE4100,ATM410

AE6100                                              ATM610,ATM410

AE4100                                              ATM610,ATM410

ATM710                                             ATM610, ATM410

ATM610                                              ATM410

In cazul in care avem  doua voci principale, sa ne gandim cum vor suna impreuna. Un exemplu bun este vocea masculina mixata cu vocea feminina:

–          vocea masculine este mai corpolenta, iar vocea feminine  este mai subtine, in acest caz se poate sublinia diferenta cu un microfon cu un sunet cald pentru barbat si un microfon cu un sunet subtire pentru femeie. Aceasta duce la sunete distincte.

– ca si o alternativa, poti incerca exact contrariul, foloseste un microfon cu sunet subtire la barbat si microfon cu sunet cald la femeie. Rezultatul este un sunet mai plin, vocile se amesteca mai bine impreuna, se despart mai putin.

 

Speram ca acest mic ghid de alegere a microfoanelor va este de folos si ca veti face alegerea cea buna. Va asteptam cu intrebari sau sugestii legate de acest subiect.

 

Pentru mai multe detalii accesati: www.eu.audio-technica.com

15 comentarii la „Cum aleg microfonul adecvat pentru vocea mea?

  • 9 februarie 2012 la 11:09 am
    Permalink

    buna, vreau sa imi cumpar un microfon fara fir pentru voce si nu stiu care sa il aleg respectiv SHURE PGX 24\BETA58 T1 cu capsula dynamic sau SHURE PGX 24\BETA87 T1 cu capsula condensed?..Care este mai bun pentru voce? il cum par de la THOMANN.

  • 15 februarie 2012 la 11:23 am
    Permalink

    Ambele iti vor fi bune, dar recomand sa mergi pe capsula BETA58A, cel condenser fiind mai greu de controlat pe scena. Dar iti recomanda sa nu il iei de la Thomann ci sa incerci la baietii de la Soundcreation ca is de treaba 😉

  • 27 martie 2012 la 1:39 pm
    Permalink

    Pentru un grup mixt, gospel contemporan. Ce se recomanda pentru soprana medie, alto inalt si tenor mediu. thx

  • 26 mai 2012 la 12:42 pm
    Permalink

    Buna Tuturor! Pot lua legatura cu cineva? Legat de aceste produse? pentru mai multe detalii ? Astept un mail la ali.alinutza80@yahoo.com

  • 28 mai 2012 la 10:29 am
    Permalink

    Buna Alina!
    Da, cu siguranta poti lua legatura cu noi, la magazinul Soundcreation, prin e-mail sau telefon:

    info@soundcreation.ro
    0724.02.97.48

    O zi placuta!
    Alex.

  • 26 martie 2013 la 4:29 am
    Permalink

    Buna,

    Mi-am cumparat acum un an un, pe graba, Shure PG58. Sunt multumita de el, dar parca se poate si mai bine. Eu sunt altista, dar cand urc in registrul acut nu mai este atat de plina pe cat imi doresc eu sa fie. De mentionat ca eu cant intr-un band. Mi-a placut beta 87… dar mi-ar placea un sennheiser. Ce imi puteti recomanda?

  • 23 aprilie 2015 la 10:04 pm
    Permalink

    sall tuturor,sunt un incepator in a canta live,nu cunosc detalii despre ce mi-ar trebuii mie la voce( ce model de mic),dar rugamintea mea e la cei ce ,canta de mult si au schimbat ceva microfoane DACA AVETI PE ACASA UN MIC SHURE SM 58 CARE NU VA MAI TREBUIE DAR PE ORIGINAL,FACE-TI UN PRET LA EL SI AS FI INCANTAT SA IL CUMPAR… eu as lua un mic mai bun ,dar sincer nu cant intr-o formatie sau ceva genu,mai cant cu un baiat el orga eu voce si mai incercam sa mai scoatem de o paine… adica o cantare la noi e una la 3-4 luni si ca bani 300-400 lei pe noapte, deci undeva la tara, si nu mi-as permite sa cumpar ceva mai bun si nici nu as sti ce sa cumpar daca vreti sa ma sunati sunati la nr de tel 0741 468 463 va multumesc

  • 7 noiembrie 2015 la 1:45 am
    Permalink

    Hey-hey folks! Vocea mea e de contralto si de obicei ce canta un barbat cant si eu, usually el e tenor :)). A se da exemplu mi-e mai usor sa reproduc din punctd e vedere un Eric Clapton decat Beyonce, cand canta inalt. Vocea mea e mai plina si folosesc de obicei un sunet mai plin, mai mult cantat din plamani, ca sa dau asa un exemplu (daca stiti) o voce masculina de metal care canta balade, cam ceva de genul, dar ma rog varianta feminina.
    Pe mine ma intereseaza sa imi iau un microfon, dar nu stiu ce, am tot cautat pe youtube exemple, enspe mii de exmple audio, articole si nu ma pot decide.
    Eu am ramas asa cu gandul la Shure beta 58, si anume pentru claritatea lui, ma gandeam ca ma poate ajuta la inalte , dar de asemeni vorbiind cu oameni care canta in trupe rock, mi s-a zis ca e o optiune mai bun SHure 58.
    Ma poate ajuta cineva cu mai multe infor, va rog frumos 😀 ? De asemeni, ce interfata audio mi-ar trebui pentru ele, daca as alege unul dintre ele. As avea nevoie pt inregistrat acasa (nu pro, ci mai curand pentru mine) si pentru nu stiu eventuale live-uri.
    Mersi fain! Suntei tari 😀

  • 7 noiembrie 2015 la 1:48 am
    Permalink

    P.s. am uitat sa mentionez, pot folosi si note inalte de mezzo soprano, care dau impresia de „Nighwish sa zicem” si „opera” dar si mult vibrato ca’n metalul pe care il au barbatii 😀

  • 19 noiembrie 2015 la 12:08 am
    Permalink

    Rapuns pt Nana.
    Dupa cele enumerate de tine, din experienta mea de live dar si studiou, cred ca ti s-ar potrivi de la firma Audix OM3 sau OM2 sau chiar si SM58 de la Shure (nicidecum Beta 58A care nu e deloc clar – mai degraba are ceva medii-inalte fortate spre distorsiune). Ar fi bine sa le compari sau chiar individual sa le probesti.
    Numai bine!

  • 15 ianuarie 2016 la 11:26 am
    Permalink

    Salut,numele meu este Dany si sunt contra tenor. As dorii sa imi achizitionez un microfon dar nu stiu ce sa cumpar. Cant intr-o formatie si caut ceva cu care sa pot canta aproape orice genuri de muzica , sa ma aud bine si clar. As vrea sa il pot folosii atat pentru propriile interpretari muzicale dar si pt cele cu formatia la diverse evenimente( nunti, botezuri, etc). Daca doriti sa imi dati si mie un sfat cu privinta la acest lucru as fi foarte bucuros. Va multumesc anticipat !

  • 6 martie 2016 la 9:44 am
    Permalink

    Salut,numele meu este Costin,de curand am achizitionat un procesor de voce Boss Ve22,mentionez ca am un microfon shure SM58 si un mixer de la Allen&Heath Zed 12 efx .Am incercat tot felul de variante cu procesorul de voce,dar imi apar distorsiuni la redarea vocii atunci cand merg pe aplicatia live,va rog sa mi spuneti ce ar trebui sa fac si care sunt caracteristicile clare care trebuesc folosite corect, pentru a avea un sunet vocal clar fara distorisuni..multumesc

  • 7 septembrie 2016 la 6:11 pm
    Permalink

    Salutare,am o voce baritonala , pot canta si intr-un registru mai inalt daca piesa o cere.Am piese ce le cant pe impostatie clasica (ari de opera) ,am si piese de muzica pop rock.Ce microfon mi se potriveste? Sper sa raspunda cineva la intrebarea mea?

  • 9 mai 2018 la 9:22 am
    Permalink

    Bună ziua.Aș vrea să îmi achizitionez un microfon și nu știu care mi s-ar potrivi.Eu am vocea pe înalte și din această cauză pare lipsită de putere.Mi-ar fi de mare ajutor un sfat să nu fac o achizitie proastă.Multumesc.

  • 3 august 2022 la 5:37 pm
    Permalink

    Bună ziua! Aș vrea să achiziționez un microfon însă nu știu care este potrivit pentru vocea mea( mezzosoprană fără vlagă!🙈😂) dintre shure QLXD beta 58, shure QLXD sm 58, shure ULXD beta 58. Menționez că fac parte dintr-o trupă și cânt muzică populară! M-ați putea ajuta cu un sfat?! Vă mulțumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.