Virus Ti Snow – esenta tare in recipient mic!

VirusTISnow1Virus Ti Snow este cel mai mic frate din familia Ti de la Acces. Dar cu aceleasi calitati ca si ceilalti frati mai mari, doar ca dispuse altfel, cu meniuri mai putin la vedere – dar nu greu accesibile, si cu cateva optiuni mai sarac. Ca deh! fiind fratele cel mai mic, trebuia sa se diferentieze cumva de ceilalti.
Prin structura comuna a serie Ti, Virus Ti Snow se deosebeste in primul rand prin faptul ca este desktop [nu are claviatura], are meniurile accesibile printr-un buton „shift”, are mai putine patchuri decat Virus Ti (2) keyboard [1024, impartite astfel: 512 in ROM si 512 in RAM], si, evident, datorita marimii sale, mult mai putine knoburi [6] si butoane [21]. Si inca alte mici aspecte. Care nu mai conteaza atunci cand stii sa scoti sunete dintr-un synth.
Ceea ce se remarca imediat cum il pornesti si accesezi soundurile sale, este ca incep sa ti se perinde o serie de functii si waveform-uri de care nu ai mai auzit – intalnit – vazut -auzit – mirosit pana la el. Filtre cu denumiri de Star Trek si Twilight Zone, wavetable-uri care te imbie sa le incerci numai ca sa auzi cum suna un „clusters” sau „buzzpartout”, „sinzin” etc, desi iti ia zile intregi sa le combini in cele 2 oscilatoare.
Si asta numai in versiunea Ti Snow, care costa in momentul de fata cam 1000 de euro.

Sunetele cu care vine [1024] in mare parte am constatat ca sunt gen „acid”. In afara de cele cateva sunete care se apropie de cateva clasice [strings, flute, piano] – dar in nici un caz nu realistic ci… futuristic, restul sunetelor sale sunt cu nuante de la analog – la digital si virtuale. In orice moment le poti transforma pana la a devia complet de la sinteza lor initiala. Pe care apoi le poti salva pentru a le folosi mai tarziu.

Multe cuvinte de lauda [voi reveni dupa acest paragraf], aduce destul demult cu Waldorf Blofeld [desi acesta costa o treime din valoarea Snow-ului] in ceea ce priveste rezultatul final al sintezei de sunet [lasam la o parte filtrele UFO], nuante asemanatoare [de la metalice-reci la calde-analog], insa am intalnit si cateva probleme: accesarea bancilor nu se face intotdeuna imediat si crusiv, intalnind bug-ul pe care il veti observa la finalul clipului ROM1 4-8. La fel se petrece uneori si cu butonul shift. Asta in versiunea OS 2.7.0.37. Sper ca noile update-uri au inlaturat problema aceasta.
Manualul sau este sarac in informatie si unele lucruri nu le vei afla decat de pe forumurile dedicate fanilor de Virus. Ceea ce cam „sucks” pentru ca ai putea crede ca nici ei nu stiu ce au pus inauntru 😀 si trebuie sa cauti pe net pana afli din dedesubturile lui.

VirusTISnow03-64ca7f477fd1382b010b85c3d92b4a01

Revenim la calitati [aleatoriu – ce-mi vine pe rand in minte]:
1. vine cu o geanta foarte draguta [nu ma asteptam la asa ceva], de protectie, care poate fi purtata pe umar.
2. are tap tempo, bun pentru sincronizari live dar pe durate mici [sincronizarea de baza tot prin MIDI se face].
3. knoburile din fata displayului sunt asignabile.
4. arata bine 😉
5. desi cu meniuri „ascunse”, se acceseaza usor si e foarte manevrabil.
6. filtre foarte bine lucrate. Nu apar distorsiuni deranjante [ca la Blofeld de exemplu] nici daca fortezi combinatia cutoff + resonance.
7. sunetele sale inspira foarte mult [la fel de mult si chiar peste Blofeld].
8. un aspect care mi-a placut enorm de mult: la schimbarea patchurilor suntele nu se taie brusc, iar daca ti clapele apasate in continuare si schimbi, suntele anterioare se pastreaza si poti combina astfel cate 2-3-4 patchuri de-odata 😉

Lista poate continua.

In clipurile de mai jos puteti auzi [si prea putin urmari ce se petrece pe display din cauza luminozitatii displayului] primele 8 banci din ROM1 si primele 4 din RAM1 din sectiunea „simple” a sinteizatorului [mai are inca 2 sectiuni: „sequencer” si „multi”].

1600-VirusTISnow_backConcluzionand, pot spune ca Virus Ti Snow este un sintetizator VA complet: ofera o sinteza vasta, complexa, cu sunete rafinate sau acide, profunde, FX-uri complexe, arpegii excelente. Nu degeaba o intreaga generatie de producatori prefera sa fie pe de-o parte in trend, ca da bine la imagine sa ai scule scumpe [si sa produci muzica pe banda rulanta care suna la fel, oricine ar compune-o – nu am putut sa ma abtin :D], dar pe de alta parte, pentru ca suntele Virusului se aud clar, precis – multi sesizand ca masterizarea trackurilor realizate cu Virus Ti devine mult mai facila.

Ti Snow este un instrument exclusiv pentru producatorii de muzica electronica. Sau daca faci muzica de film – o sa ai o surpriza: muzica se compune de la sine!

Merita Ti Snow achizitionat? Da. La jumatate din pretul keyboardului [dar si la 1/3 din capacitatile memoriei de sunete] Ti Snow si in general Virus Ti nu trebuie sa lipseasca din studioul unui producator al zilelor noastre. De altfel, veti fi uimiti [sau nu] sa stiti ca foarte multi producatori detin un singur instrument cu clape in studioul lor: Acces Virus Ti [Snow, Polar, Ti keyboard, Ti 2 keyboard]. Traim zile frumoase!

Cam atat pentru data asta. Ma ingrijoreaza sa vad ca majoritatea celor care cauta informatii despre cum se face muzica, mai mult cauta programe si vst-uri si dovedesc un interes aproape zero catre echipamentele hardware. Bugetul este de vina, banuiesc, in primul rand [sa iei un soft hackuit e mai ieftin si ilegal decat sa dai banii pe un synth sau un compresor hardware] iar de partea cealalta poate si vina producatorilor – reselerilor care isi promoveaza prea putin produsele. Iar cei care cauta, s-au obisnuit deja sa le citeasca „de pe afara”.
S-auzim bine!

3 comentarii la „Virus Ti Snow – esenta tare in recipient mic!

  • 30 septembrie 2010 la 8:33 am
    Permalink

    Drăgut snow-u dar polifonia e slăbută tare. Măcar dacă-l făceau să se alimenteze prin usb, să fie portabil pe bune.

  • 30 septembrie 2010 la 11:08 am
    Permalink

    Nu cred ca lipsa alimentarii prin USB e ceva ce il face mai putin portabil – un slot in plus de alimentare la 220 nu e mult pe langa alte echipamente necesare unui live, sa zicem. Oricum la el mai ai nevoie de o clapa, sa zicem MIDI, pe care o alimentezi tot prin USB – daca lucrezi si cu vst si cu Snow-ul.. nu’sh ce sa zic…
    Pe langa Ti Snow, categoric iti mai trebuie si alte synthuri – pentru live, pentru ca in afara de faptul ca l-ai putea folosi in modul multi, conectat la DAW-ul virtual, alta solutie nu vad de a tine un gig numai cu el.

  • 29 noiembrie 2010 la 2:00 pm
    Permalink

    As dori sa stiu daca snow-ul poate fi controlat 100% numai din soft.
    Multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.