Roland Gaia SH-01 – sintetizator VA [VIDEO]

GaiaDaca iti doresti un sintetizator modern, un sintetizator analog [ca sa ai si o eticheta de old school la tine], un controler excelent pentru VST-urile tale si nu ai suficient buget, atunci cea mai buna solutie este Gaia SH-01!

Cu un look retro dar trendy datorita marginilor albe si cu butoane si slidere ca la sintetizatoarele de acum 20-30 de ani, Roland Gaia Sh-01 te poate uimi daca esti in „industria sintezei de sunet”.
Te-ai astepta sa fie ca unul dintre celelalte „assembled in China” sintetizatoare, adr nu e asa: desi usor [nota in plus pentru portabilitate], are o contructie sigura, cu butoane rotative cu rezolutie si cursivitate mai mult decat acceptabila iar sliderele, chiar daca nu au mecanica celor clasice din metal, nu au obisnuitul joc si nici nu isi pierd capacele usor.

Un aspect foarte important la constructia lui: mufa de alimentare. Este primul sintetizator [lasand la o parte pe cele cu alimentare cu cablu cu mufa trapezoidala – ca de PC] la care conectorul de alimentare intrain slot si acolo ramane, avand o mica siguranta ce se strange in jurul lui. Astfel poti fi sigur ca o data ce ai pus fisa acolo, nu va iesi decat daca tragi intetionat de ea.

Trecand la partea de sinteza, Gaia SH-01, fiind un VA, emuleaza destul de bine versiunile sale true analog [SH-01 si gasca sa].
El este practic 3 sintetizatoare intr-unul singur, avand la baza 3 oscilatoare si fiecare dintre ele pot fi folosite atat impreuna cat si independent. Si fiecare dintre ele beneficiaza separat de ajustarea LFO-ului, filtrelor si a AMP-ului. Doar efectele se aplica patchului final rezultat din mixarea celor 3 oscilatoare.
Fiecare oscilator poate capata forme de: SAW, SQUARE, PULSE/PWM, TRIANGLE, SINE, NOISE, SUPER SAW si mai mult decat atat, toate aceste forme de unde au inca cate 2 variatiuni, ceea ce inseamna un total de 21 de forme de unda [waveforms].

Chiar daca esti incepator, lucrul cu Gaia SH-01 va fi foarte usor, synthul fiind unul cu o interfata extrem de intuitiva.
Personal, o data ce am inceput sa ma joc cu oscilatoarele, LFO-ul si filtrele lui, am realizat intr-o singura ora 3 banci de patchuri originale, plecand de la waveforms-urile de baza. Un punc in plus il are prin faptul ca desi memoria lui este restransa [64 de preseturi din fabrica si 64 pentru user], se pot salva[si accesa] patchurile create pe un memory stick. Ceea ce inseamna ca poti salva sute, mii de patchuri de-a lungul timpului. Atentie: nu am gasit pana acum o alta solutie de a salva mai mult de 64 de patchuri pe stick, fara ca urmatoarele seturi sa nu se rescrie peste celel vechi, decat prin a modifica denumirea fisierului de pe stick.

Un sunet se poate crea cam in 5 minute, fara sa ai foarte mare habar despre sinteza: efectele lui [DIST: Distortion, Fuzz, Bit Crash; FLANGER: Flanger, Phaser, Pitch Shifter; DELAY: Delay, Panning Delay (cu funtie de tempo sync); REVERB: Reverb si LOW BOOST] o data aplicate transforma si imbunatatesc sunetul, incat un simplu saw wave la care reducem din cutoff si marim valoarea la resonance, plus un panning delay si phaser – si gata, ai un sunet original pe care il poti imbunatati dupa gusturi si pricepere.

Alt plus: poti crea 8 secvente a cate 8 masuri fiecare si le poti salva ca si niste arpegiaturi mai complexe.
Arpegiatorul nu exceleaza, nu este editabil si nici nu poti crea noi paternuri. Are un buton de hold care il sustine. In principiu este ok dar ar fi putut sa sa straduiasca mai mult la el. Din 64 de preseturi, am gasit cam 6-7 pe care sa le pot folosi. Impreuna cu panning delay da bine atunci cand sunt apasate mai multe clape deodata.

Roland-GAIA-SH-01

Ceea ce nu am testat, dar are in dotare, este posibilitatea de a se intra cu o sursa externa de sunet in el si redarea acesteia pe output-ul lui.

Ca si minusuri am remarcat ca modularea pe joystick este setata la maxim la o valoare mult prea mare, trebuind sa misti joystickul numai un pic pentru a da un efect normal – altfel efectul este unnul destul de neplacut in majoritatea cazurilor; de asemenea, D-Beamu-ul nu exceleaza nici el, insa poate fi setat dupa bunul plac al inimii. Posibil ca sa nu il fi gustat pe deplin, fiind prima oara cand am folosit un D-Beam mai intens [Roland MC-307 nu are desi  este scos dupa MC-505]. Cam acestea sunt minusurile.

Multe plusuri in schimb. Ca si pret este ok dar nu te astepta sa gasesti in el mai mult decat un VA. Sunetul digital tot se mai face simtit insa faptul ca are toate controalele la vedere si se lucreaza usor cu el, il face [pentru mine] mai bun decat orice din aria lui de pret [in aceasta idee, va urma in curand un test comparativ intre Gaia SH-01 si „oponentele” lui]. Dinamica clapelor este tipic Roland [adica foarte buna], dar fata de D-70 de exemplu, se simte „plastic sub degete”.
Se poate alimenta pe baterii, se poate conecta prin USB la calculator si poate fi folosit ca si controler. Vine cu cartea tehnica, alimentaor, CD de instalare – toate impachetate la fel de frumos si atent ca si un Evolver – ti-e mai mare dragul sa dezvirginezi cutia, vorba lui Florin! 😀

Sunt multe de spus despre el, asa ca, daca aveti intrebari, nu ezitati sa le puneti mai jos!

Puteti asculta in continuare cateva din sunetele sale, plus cele create de mine.

Un comentariu la „Roland Gaia SH-01 – sintetizator VA [VIDEO]

  • 4 august 2010 la 6:29 pm
    Permalink

    Se pare ca este un instrument competent :), pacat ca are atatea leduri cu diferite culori, care-mi dau o senzatie de mijlocul anilor ’90 cand s-a inceput comercializarea asa ziselor sintetizatoare chinezesti cu clape mici Satelite sau what ever ….
    Oricum, nu vreau sa compar acest instrument muzical cu acele … jucarii.
    Sunetul GAIA mi se pare tipic Roland ceea ce nu este un lucru rau, daca mai ai in dotare si alte marci de instrumente. In orice caz, un sintetizator VA nu trebuie sa fie singurul sintetizator din dotare 🙂 Cu cat mai multe, cu atat mai bine, cred ca suntem cu totii de acord cu asta …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.