Ghid al specificatiilor amplificatoarelor audio

Pentru a continua o serie mai veche de articole (link1, link2) legata de amplificatoare, am revenit cu un ghid de alegere a unei combinatii cat mai fericite de amplificator/boxe, precum si cu o serie de informatii suplimentare legate de parametrii acestora.

Impedanta

Fiecare boxa are o impedanta de intrare nominala (4, 8, 16ohmi, samd) – se refera la impedanta “medie” a boxei, de care ne vom folosi mai departe pentru a alege amplificatorul adecvat.

Toate amplificatoarele au o impedanta MINIMA de iesire. Asta inseamna ca, daca sa zicem ca impedanta minima a unui amplificator este de 4 ohmi, el va putea accepta boxe de minim 4 ohmi – nu va avea probleme sa conduca si boxe de 8 ohmi sau mai mult, dar puterea pe care o va putea oferi va fi aproximativ injumatatita pentru fiecare dublare a impedantei boxei. Sa analizam un caz concret, respectiv specificatiile amplificatorului Alto MAC 2.3:

–         putere RMS (EIAJ): 2x360W @8 Ohmi; 2x720W @4 Ohmi; 2x1200W @2 Ohmi; 1x1350W @8 Ohmi – 1x1600W @4 Ohmi

Se observa faptul ca impedanta minima a boxei pe care o poate accepta este 2ohmi, in cazul folosirii independente a celor 2 canale de iesire (stereo, practic), si doar 4 ohmi in cazul folosirii in bridge (mono). Deasemenea, e de observat si faptul ca pentru fiecare dublare a impedantei, practic s-a injumatatit puterea pe care o poate oferi boxei – cazul folosirii sale in bridge este o exceptie. Vom reveni asupra puterii oferite putin mai tarziu, dar intai cateva cuvinte despre inserierea sau punerea in paralel a boxelor si modul in care aceasta afecteaza impedanta.

Impedanta rezultanta a conexiunii serie sau paralel a boxelor

In primul rand, o mica schema pentru a clarifica ce inseamna conexiunile serie si paralel din punct de vedere electric:

serieparalel

Cele doua reprezentari din stanga se refera la acelasi lucru, respectiv o conexiune paralela, dar reprezentata in doua feluri (amandoua posibile din punct de vedere fizic, cu aceleasi rezultate).

Si acum, ce se intampla cu impedanta in cazul fiecareia dintre acestea:

–         in cazul conexiunii serie, se insumeaza impedantele difuzoarelor sau boxelor inseriate; de exemplu, daca cele 2 reprezentari ale boxelor ar avea 4 ohmi fiecare, impedanta pe care ar “resimti-o” amplificatorul ar fi de 8 ohmi

–         in cazul conexiunii paralel, calculul se complica un pic (Z e impedanta totala a ansamblului de boxe/difuzoare, iar Z1…Zn sunt impedantele fiecareia in parte):

formula

–         totusi, o varianta mai simpla, in cazul in care impedanta boxelor sau a difuzoarelor este aceeasi: se imparte impedanta unuia dintre ele la numarul total de difuzoare (deci, daca am avea 2 boxe de 4 ohmi inseriate, impedanta rezultata ar fi de 2 ohmi)

 

Polaritatea

Dupa cum ati observat in schema de mai sus, precum si pe mai multe boxe, pe bornele de conexiune apar notatiile + si – (sau “positive” si “negative”, am mai observat), in general reprezentate cu rosu pentru “+” si negru pentru “-“.

Ce se intampla daca, sa zicem, am legat “+”-ul amplificatorul la “-”-ul incintei acustice? In cazul in care este o singura boxa folosita, absolut nimic gresit. In cazul in care legam si ce-a de-a doua boxa in mod similar (+ la -), in continuare, absolut nimic gresit. Sistemul va functiona perfect normal, ca si in cazul standard in care am legat totul asa cum ar trebui (ca si in schema de mai sus, de exemplu).

Problema intervine in momentul in care sunt doua sau mai multe boxe au fost conectate cu polaritatea inversata la acelasi amplificator (una cu “+” la “+”-ul amplificatorului, alta cu “+” la “-“-ul amplificatorului). In momentul acela, boxele vor actiuna in sens opus una fata de cealalta – in momentul in care una dintre ele “avanseaza”, cealalta “se va retrage” (sunt in “antifaza”, cum se spune) Lucru care de la o anumita frecventa in sus nu este problematic, dar care pe frecventele joase si medii-joase cauzeaza probleme majore – practic apar anulari semnificative la anumite frecvente, si sistemul pierde enorm la capitolul raspuns in frecvente joase.

pol

De aceea este foarte important sa verificati daca boxele sunt conectate corect la amplificator. Si in momentul in care aveti impresia ca au disparut frecventele joase ale unui sistem, sau sunt mult prea putine pentru ce ar trebui sa poata reproduce acesta (in cazul unui sistem necunoscut), aveti o varianta in plus de verificare. Cu mentiunea ca aceasta inversare a polaritatii se poate intampla si inaintea amplificatorului, de exemplu in cazul cablurilor simetrice (“balansate”) cu cei doi conductori de semnal inversati – am patit-o, inclusiv cu cabluri cumparate, “de calitate”.

Puterea amplificatorului

Exista o serie de metode prin care producatorii (cu un grad mai mic sau mai mare de onestitate) pot specifica puterea unui amplificator. Dintre acestea, vom mentiona 3 dintre cele mai intalnite, si variantele lor.

Practic, cand un producator ofera specificatii de putere, acestea se refera (in mod normal) la tensiunea pe care un amplificator o poate oferi la iesire, pe un difuzor de o anumita impedanta, pentru o anumita perioada de timp si la un anumit nivel de distorsiuni. Acesti ultimi doi factori, desi sunt cei mai mascati in specificatiile amplificatoarelor, sunt cei mai importanti pentru a masura capabilitatile efective ale acestuia. Deseori, in special in specificatiile scurtate pentru site-uri, nu este mentionata metoda de test – o specificatie de genul “2 x 1000W la 2 ohmi” este fara nici o valoare efectiva, neluand in calcul ultimii doi factori antementionati. De aceea, deseori este indicata cautarea manualului online a respectivului echipament, deseori avand sansa sa dam de valori folosibile, cu grija ascunse printre alte specificatii de catre producator.

In primul rand, o mica paranteza: puterea consumata de catre amplificator, mentionata in mod aproape curent pe spatele sau (in general in vecinatatea cablului de alimentare) nu este intr-o relatie directa cu puterea pe care o poate oferi. Ea se refera la puterea maxima consumata de la retea pentru a oferi maximul de putere de iesire, la folosirea sa pentru reproducerea de semnal muzical standard. Luand in considerare ca orice amplificator are o eficienta sub 100% (cu mult sub, deseori), puterea oferita va fi considerabil mai scazuta decat cea consumata.

Puterea muzicala (music power, PMPO). Este un termen care in mod normal nu se mai utilizeaza, o reminiscenta a secolului trecut, cand nu era inca standardizata metoda de masurare a puterii pe care o poate o oferi un amplificator. Implicit, metoda de masurare era fortata la maxim, pentru a obtine niste rezultate pe hartie absolut fantastice, dar fara nici o valoare – tin minte un radiocasetofon de mici dimensiuni, cu 2 difuzoare de MAXIM 3”, care propunea o putere muzicala totala de 1000W! Desi in mod normal nu ar mai trebui sa apara o astfel de specificatie, intamplator se mai intalnesc, fie la echipamente mai vechi, fie la echipamentele producatorilor cu un nivel scazut de onestitate. In principiu, daca insisti sa te folosesti de astfel de specificatii, imparte cu valori de la 8-12, si poate te poti apropia de niste specificatii reale.

 

Puterea la varf (peak power, instantaneous power). Se refera la puterea maxima pe care o poate oferi un amplificator, pentru o perioada extrem de scurta de timp, fara a avea distorsiuni. Din pacate, este in continuare o metoda nu foarte utila de masurare a puterii efective, pentru ca nu vei folosi amplificatorul pentru o fractiune de secunda (pentru care a fost testat cu aceasta metoda), ci pe parcursul mai multor ore. In continuare, daca vrei sa tinzi catre o valoare folositoare, imparte cu aproximativ un factor de 2.

Puterea RMS (RMS power, EIA, EIAJ, FTC, samd). Desi termenul este, din punct de vedere tehnic, incorect (nu exista putere RMS), este varianta cea mai adecvat pentru a masura capabilitatile unui amplificator. Practic, se refera la folosirea unui semnal sinusoidal pentru acest test – desi semnalul muzical nu este doar o simpla sinusoidala, folosirea acestui semnal de test este cea mai apropiata de realitate metoda de standardizare a acestui test.

Dificultatile la folosirea acestei metode apare prin faptul ca nivelul de distorsiune atins pentru a ajunge la nivelul respectiv nu este tot timpul specificat, ducand la o confuzie si mai mare.

Standardul EIA(J) – se refera la puterea pe care o poate oferi un amplificator care la intrare primeste un semnal de banda medie (1kHz, in general), cu distorsiuni armonice de 1%. In general, este mai optimista cu aproximativ 10-20% decat urmatoarea metoda.

Standardul FTC – foloseste un semnal de test constant, cu banda de frecventa larga (20Hz-20kHz, sau care este cea specificata de producator ca si capabilitate a amplificatorului), cu o distorsiune la iesire nu mai mare decat cea specificata. Este cea mai onesta dintre metodele de masurare, si, deloc surprinzator, cea mai putin folosita.

Mai este o mica, dar semnificativa diferenta intre cele doua standarde – cea de-a doua cere o perioada de timp de incalzire a amplificatorului, precum si o perioada de minim 5 minute de functionare ulterioara in regimul respectiv de testare la 2 ohmi. Luand in considerare faptul ca pentru mare parte din amplificatoarele de la diversi producatori (unii care incep cu “B”, de exemplu), functionarea la 2 ohmi este la limita intrarii in protectie la supra-curent, acestia nu vor oferi decat valori EIA, care le-ar permite sa mentioneze o functionalitate la 2 ohmi, desi in practica nu este chiar adevarat. Totusi, luand in considerare ca programul muzical este in general mai tolerabil de catre amplificator, si nu il vom tine vreodata la maximul posibil (sper!), sa zicem ca totusi mare parte din aceste amplificatoare functioneaza si la 2 ohmi, dar la o putere sa zicem cu 25%-30% mai redusa decat cea obtinuta prin masuratori EIA.

Revenind in lumea reala, nu este chiar des sa gasim o specificatie EIA sau FTC in descrieri. O metoda pentru a ne apropia de aceste standarde este sa cautam in manualele respectivelor echipamente, macar pentru a incerca sa gasim distorsiunile armonice obtinute in urma testelor.

Mihai Toma

74 de comentarii la „Ghid al specificatiilor amplificatoarelor audio

  • 10 aprilie 2010 la 4:28 pm
    Permalink

    Un articol din care in sfarsit am inteles care ii faza cu abrevierile acelea ‘misterioase’, gen PMPO. Multumesc pentru informatii!

    P.S: „unii care incep cu B…” :))) mai subtil si mai discret de atat nici nu se putea.

  • 4 februarie 2012 la 2:07 am
    Permalink

    salut. si multumim pt informati..
    as as avea nevoie de un ajutor, daca se poate
    Am o statie akai as005 ra 750, care dupa datele producatorului ar avea cica 2 x100 w pe iesirea frontala la 4-8 ohmi (asta ma si intereseaza mai mult pt ca nu am decat 2 boxe). acum problema se pune altfel ca eu am achizitionat doua boxe fisher (made danemarca) cu specificati 150/250w, 44 Hz-22KHz, impedanta 4-8 ohmi. are 2 dif de bas, o medi si o inalta. eu am umblat prin ele un pic si pe magnetul difuzoarelor scrie 8 ohmi. dif sunt legate in serie de un filtru.
    problema este ca dupa 50% volum al staiei boxele intra in distorsiuni. care este defectul si ce pot face? ma gandeam dupa ce am citit acest articol, sa le leg in paralel. pe cele doua de bass e un pic usor, dar ce voi face cu media si inalta? multumesc..

  • 4 februarie 2012 la 2:50 am
    Permalink

    imi cer scuze, ma referam sa le leg in serie, k in paralel sunt legate deja.

  • 10 noiembrie 2012 la 5:54 pm
    Permalink

    sal!!o inbtrebare am!!sincer nu prea inteleg eu toate astea dar intrebarea mea e daca am un amplificator de 2x400W RMS/8ohmi si 4 boxe JBL JRX 115(250W RMS/8ohmi,fiecare)cum le pot lega ca sa nu am probleme din punct de vedere al boxelor si al amplificatorului?va rog sa ma ajutati ca nu am nici o idee si nu vreau sa fac vreo boacana ca au costat ceva banuti!puteti lua in considerare la aceste 4 boxe si un al doi-lea amplificator de aceiasi putere!!ms f mult si ast un rasp din partea dvs

  • 27 decembrie 2012 la 7:57 pm
    Permalink

    pot face o inseriere sau un paralel inntre 2 amplificatoare? unu de 400 si unu de 300W….cum e mai ok sa le leg atat boxele la amplif cat si amplif intre ele..paralele sau serie..cum recomanzi?

  • 23 aprilie 2013 la 1:58 am
    Permalink

    Ovidiu. Din cate am inteles difuzoarele de bass sunt legate in serie. Le poti lega si in paralel, dar voi fi suprasolicitate si se vor auzi mai tare decat inalta si media. La legarea in serie puterea de iesire din amplificator v-a fi impartita in 2. La legarea in paralel aceeasi putere v-a fi aceeasi pentru ambele difuzoare. Cat iese din amplificator atat v-a intra in difuzor. Ia 2 decuri de joasa tensiune. Leaga-le prima data in serie, apoi in paralel. La aceeasi tensiune, ve observa ca legate in serie vor face o lumina mai slaba decat legate in paralel. Asa de intampla si cu difuzoarele. Ai zis ca incep sa distorsioneze cand dai statia la nivelul 50. Daca le legi in paralel vor distorsiona pe la nivelul 25.

    Niciodata nu v-a fi scrisa pe o boxa puterea reala a unei boxe. Scrie pe boxa 100W. Un bec are 100W. Are o boxa puterea unui bec? Sau pe statie 200-300-400 etc. W. Poi daca scrie pe statie 100W asta ar trebui sa mi se aprinda becul ce 100W si nu se v-a aprinde nici in veci. Nu am incercat si va sfatuiesc sa nu incercati. Din propria experienta. O statie sau o pereche de boxe pe care scrie 100W scoare aproxinativ 35W curati.

  • 19 august 2013 la 5:33 pm
    Permalink

    puterea aceea ce o vezi pe difuzor reprezinta puterea sinusoidala , mai pe intelesul tuturor puterea maxim admisa pe difuzor pe perioada unui impuls care de obicei tine in jur de o secunda , deci daca ii dai 100W mai mult de o secunda il arzi , dar el suporta totusi 100 de W o secunda!

  • 30 decembrie 2013 la 10:59 pm
    Permalink

    Ce se intampla daca inversez boxele intre ele? Adica daca o pun cea pe care scrie Left in partea dreapta a camerei si cea pe care scrie Right in partea stanga a camerei?

  • 25 ianuarie 2014 la 2:33 pm
    Permalink

    Un amplificator nu poate să aprindă un bec de 100w pt că becul se alimentează la 220 şi amplficatorul scoate până la 50 contează de inpedanta amplficatorul. Pune dacă vrei un bec de 12v şi de 100 de w să vezi că îl aprinde

  • 22 aprilie 2014 la 8:18 pm
    Permalink

    salut am si eu o nelamurire, nu ma stiu in acest domeniu audio, am o statie JBSYSTEMS AX700 2X350W 4OMI si doua boxe de 250w 8omi mai vreu sa achizitionez 2 boxe dar nu stiu de cati wati si omi si cum sa le leg.

  • 27 octombrie 2014 la 10:34 pm
    Permalink

    SALUT, nustiu ce sa intamplat cu subwofaru ca nu mai merge bine, daca dau muzica mai tare se aude sacadat …. sa fie de vina amplificatorul? Pana acuma a mers perfect. ce pot sa fac?

  • 26 ianuarie 2015 la 9:33 pm
    Permalink

    Salut,din cate am vazut ce ati discutat mi sa parut ca le aveti cu asa ceva,adica cu boxe,amplificatoare,etc. Am si eu o intrebare pentru voi daca ati putea sa ma ajutati. Am o statie niste cerinte medi si as vrea sa aflu ca boxe mi-ar trebui pentru ia,casa nu le cumpar si dupa in 5 min sa le ard. Putere de ieșire : 50 wați pe canal în 8Ω ( stereo )

    Răspuns în frecvență : 20Hz la 20kHz

    Distorsiune armonică totală : 0,007 %

    Factorul de amortizare : 60

    Sensibilitate intrare : 0.17mV ( MC ) , 2,5 mV ( MM ) , 150mV (line )

    Semnal de zgomot : 66dB ( MC ) , 78dB ( MM ) , 97dB (line )

    Ieșire : 150mV (linie)

    Vorbitor impedanță de sarcină : 4Ω la 16Ω
    Astea sunt cerintele la statie,si acum vreau sa aflu cand iam niste boxe la ce sa ma uit casa se potriveasca ei. Multumesc mult baietii.

  • 26 ianuarie 2015 la 9:45 pm
    Permalink

    Salut,cum ne dam seama ca o boxa se potriveste la un amplificator fara sa se arda boxa.

  • 5 martie 2015 la 4:32 pm
    Permalink

    Va rog sa ma ajutati si pe mine. Am un amplif care scoate 110w si 8 ohmi, si as vrea sa fac eu boxele pe trei cai, ce puteri la difuzoare trebuie sa folosesc? Si la cati ohmi trebuie da fie difuzoarele?

  • 24 mai 2015 la 6:02 pm
    Permalink

    marian spune:
    30 decembrie 2013 la 10:59 pm
    Ce se intampla daca inversez boxele intre ele? Adica daca o pun cea pe care scrie Left in partea dreapta a camerei si cea pe care scrie Right in partea stanga a camerei?
    –––––––––––––––––-

    Vezi si ce impedanta au boxele, daca e sub 6 ohm se vor crapa pereti left and right. daca e peste 8 ohm cade si tavanul. Daca deja ai inversat boxele sper din tot sufletul ca ai ascultat muzica la un volum minim .

  • 6 august 2015 la 9:25 pm
    Permalink

    Pot lega 2 boxe pe 3 cai cu impedanta de 8
    Ohmi la un amplificator cu impedanta de 4 ohmi?(boxele au filtre)..multumesc

  • 26 august 2015 la 11:01 pm
    Permalink

    Buna,

    Daca conectezi 2 boxe pe un canal amplificat, impedanta totala v-a ajunge la 4 Ohmi(iesirile de la boxele pasive sunt paralele).

    Daca vrei sa conectezi o singura boxa per canal, trebuie verificat daca amplificatorul suporta si 8 Ohmi pe canal (de regula ar trebui).

  • 7 octombrie 2015 la 12:37 pm
    Permalink

    Salutare,
    Am rugamintea sa ma ajutati si pe mine cu urmatoarea problema.

    Detin o statie Technics Su-A700MK2 –
    Power output: 45 watts per channel into 8Ω (stereo)
    Frequency response: 20Hz to 20kHz
    Total harmonic distortion: 0.01%
    Speaker load impedance: 4Ω to 16Ω

    si

    2 Boxe Unitra 140W – 8ohm
    2 boxe Electronica 80/100w – 4ohm
    4 Sateliti turn de la un sistem sony 5.1 de 100w – 3ohm

    Intrebare? Care este cea mai buna configuratie pt statie.
    Doar boxele pe cate un canal? Dar omajele dunt diferite
    Doar boxele de 8 ohm pe doua canale si pe doua canale satelitii in serie?

    Multumesc pentru sprijin

  • 18 octombrie 2015 la 2:47 am
    Permalink

    Sall am si eu o intrebate ce putere sa folosesc pentru 4 boxe fbt 700w bucata si sa-mi sune in 4 omhi ami trebuie 2 puteri sau dor una singura cu o putere mai mare va rog frumos sa-mi dati un raspuns nu prea ma pricep.

  • 25 octombrie 2015 la 9:39 pm
    Permalink

    Buna,

    Poti folosi un singur amplificator cu 2 boxe pe canal (legate in paralel va rezulta impedanta de 4 Ohmi). In consecinta vei avea nevoie de un amplificator de minim 2 x 1500 W RMS la 4 Ohmi.

  • 1 noiembrie 2015 la 9:18 pm
    Permalink

    Salut. Am o statie de 8 ohmi si boxele 6 ohmi. La volum mic distorsioneaza….cum urc volumul incep sa se auda bine…problema este ca nu pot asculta la volum mic. Staia si boxele sunt akai, model nou..sa poate sa fie acele distorsiuni de la diferenta dintre statie si boxe?

  • 28 noiembrie 2015 la 6:31 pm
    Permalink

    Salut am o statie fisher ca 224 si nu mai imi merge canalul stang cand bag firele de la boxe bazaie si imi arde si boxa nush ce are sigurantele sunt bune.va rog ajutați-mă

  • 16 februarie 2016 la 9:46 am
    Permalink

    Am un dynacord powermate 600-2 si 2boxe pasive solton acustic AS 12/2.
    Amplificatorul este 4ohm iar boxele sunt 8ohm ,pot sa le leg cumva incat sa nu scada puterea boxelor?
    Daca se poate sa ma ajutati !!
    Sunt la inceput si as dori un sfat daca imi poate da cineva !!
    Multumesc!!

  • 16 februarie 2016 la 10:08 am
    Permalink

    Buna,

    Mixerele Powermate au amplificare de 2 x 1000W la 4 Ohmi sau 2 x 600W la 8ohmi – difuzoarele Solton AS 12/2 au putere manevrabila de 350W RMS.
    Nu ai nevoie de artificii de conectare, poti conecta linistit cate un Solton AS12/2 pe fiecare iesire.

  • 17 februarie 2016 la 10:40 pm
    Permalink

    Puterea Pompo era cea mai mare prostie imi aduc aminte prin 2002 parca a fost asa erau o combine care aveau 50 w-100w rms dar aveau actibilde imense lipite sa sara in ochi pe ele care scria 10.000 de wati , 20.000 de wati si toti ne uitam uimiti si credeam ca e puterea reala . Descoperisera ceva revolutionar pe vremea aia cum sa scoti 10 k de wati din o combina cat un televizor micut .

  • 17 februarie 2016 la 10:45 pm
    Permalink

    Pe vremea cand se dadea puterea fictiva Pmpo , daca aveai niste boxe Meloman aveai cel mai tare sistem audio , erau boxele Meloman si Tento care erau peste tot , dar erau niste gunoaie grele fara putere si spl doar greutatea mare era de ele dar la vremea aia erau the best , multi le mai au si acum sunt bune pt nostalgici ca performante sunt absolut gunoi . Au aparut apoi casetofoanele si combinele care erau mult mai avansate si ofereau spl si calitate mult mai buna ca dulapurile de Meloman la dimensiuni si greutate mult reduse .

  • 26 februarie 2016 la 3:42 pm
    Permalink

    buna am si eu o amplificare care are doar o iesire de bass si una care are doua canale de frecventa normala stereo,dar cum leg intrarile audio,deoarece ami scoate un barait pe fundal cind sunt legate impreuna,ma poti ajuta cu un raspuns,cea de bas functioneaza cu 50 de volti si cealalta cu 35 volti sa fie oare asta o cauza?Multumesc astp raspuns

  • 26 martie 2016 la 9:32 pm
    Permalink

    Pentru cei care vor sa conecteze boxe la amplificator tineti cont de : ohmi de pe boxe sa nu fie mai mic decat ohmi de pe amplificator , atuci cand doriti sa conectati mai multe boxe pe un singur canal , o boxa o legati direct la amplificator iar celelalte { indiferent de numar boxe} – fiecare boxa se va lega printr-un
    condesator polarizat de 4700 microfarazi minim 100v cc ,cu plusul condensatorului la + boxei .

  • 13 aprilie 2016 la 4:05 pm
    Permalink

    Salut,
    Fara sa vreau am ajuns pe situl Sound Blog si am vazut cum dati diferite eplicatii.
    Poblema mea este urmatoarea : am 2 boxe de apartament pasive si am comandat un subwoofer pasiv pentru a le monta toate trei la un amplificator ( intrebarea este cum se poate lega firele , fara sa se prajeasca ampliul ? ). Toate trei au doar + si – . Statia este de marca Onkyo cu 4 iesiri in 8ohm.
    Multumesc anticipat de raspunsul dvs.

  • 20 aprilie 2016 la 12:32 pm
    Permalink

    Salut am si eu o intrebare, am 2 subwoofere passive de vreo 30w rms si 4 boxe la 20w rms care imi poate recomanda si mie o statie sa le pot lega toate 6 impreuna ??

    Mersi de ajutor .
    O zi buna !

  • 26 aprilie 2016 la 9:53 am
    Permalink

    Va salut, va rog f mult o clarificare, si anume… doresc bose an masina, am amplificatorul oem de fabrica subwooferul cu amplificatorul lui tot echipare de fabrica pt. audi a4 b5, si doresc sa stiu daca pot utiliza difuzoare bose de 1 ohm pt usile fata ( am gasit pe net noi noute) Amplificatorul scrie pe iel 8Lo 035 223 bose si nu am gasit informatii despre puterea si impedanta lui. Va rog frumos sa ma ajutati daca se poate. Multumesc!

  • 20 mai 2016 la 8:56 pm
    Permalink

    Am si eu un amplificator Sherwood AD 233 (8-16) ohm 80 w pe canal cu finali tosiba si consumu ei de 290 w in rete . Ce boxe as putea folosi la el si cati w sa aiba sa nu le ard .pentru ca am avut unele care scriau 150 w 8 ohm si sau incins pana sa-u ars la un volum cam pe la jumate in fine ce boxe as putea folosi fara probleme daca ma puteti ajuta

  • 26 iunie 2016 la 11:29 am
    Permalink

    salutare am si eu o intrebare am achizitionat un amplificator am-m5 akai si nu stiu cate boxe sa ii atasez acum folosesc doua doxe de magnetofon tesla b115 de de 10 wati una adica 20 vati de independenta 8ohmi varog ajutatima ca nu sunt de meserie.

  • 12 iulie 2016 la 8:06 pm
    Permalink

    Am boxe de 2 ohmy pe masinà,dar una e spartà.ce se intâmplà daca ii pun de 4 ohmy?de 2 nu gàsesc.va multumesc.masina cred ca are un impiant de 100 watt din fabricà

  • 16 septembrie 2016 la 8:21 pm
    Permalink

    Salut baieti am si eu o intrebare pentru cunoscatori.
    Am 1 amplif care are 2×300 w 8 ohm si bridge 560 w mono 8 ohm.
    Am 2 boxe pe 12 inch 280 w 8 ohm si as vrea sa mai pun 2 pe 15 dar nu stiu puterea boxelor reala numai ca sunt tot pe 8 ohm.
    Intrebarea este cum sa le leg la amplificator sa nu il afectez ms.

  • 17 septembrie 2016 la 6:40 pm
    Permalink

    Buna ziua.
    Detin un amplificator model destul de vechi cu racire pe freon: VISONIK 4303 de 2 x 60W cu impedanta 8 ohmi si o pereche de boxe Sony de 50W cu impedanta 4 ohmi si in cca. 6 ani s-a ars de 2 ori un final la amplificator!
    Eu am vazut niste boxe care e posibil sa fie compatibile si anume: Pioneer CS-3070 sau CS-5070, insa din cate stiu puterea trecuta la descrierea boxelor nu este cea reala…
    Dvs ce fel de boxe imi recomandati?
    Multumesc si astept raspuns!
    Cu stima,
    Stefan.

  • 21 septembrie 2016 la 3:37 pm
    Permalink

    Am o problema. Cine ma poate ajuta? Am un crunch de 600rms in punte. La 4ohmi. Am pus un pioneer de 400 rms nou, l a ars fara sa dau statia la volum mare. Am luat un jbl de 500 rms, l a ars si pe asta. La fel fara sa dau tare. Instalatia e ok. Condensatoe, cabluri de 25mm noi totul nou. Dacapu. Vechiul difuzor un pionner de 300 rms de peste 10 ani vechime dau tare fara probleme nu l arde. Care e duma? Mentionez ca am incina tub, de aprox 40l volum. Si pionnerul de 400 si jbl ul de 500 de le a ars in specs. zice ca ar avea nevoie de cam 60-70 litri incinta. Oare de la incina sa se arda? Ca e prea mica?

  • 26 noiembrie 2016 la 12:14 pm
    Permalink

    Salutare,
    recent am primit de la cineva care nu le mai folosea, doua difuzoare de 120w RMS si 6 ohm. Le-am legat pe spate la masina, la un casetofon auto Pionerr ( nu stiu sa va spun modelul exact dar cred ca este un DEH-2120UB) si setat sa „cante” doar boxele spate, se aud acceptabil ca volum, abia pe la nivelul 30, ceea ce pe difuzoarele avute inainte insemna deja mult. Intrebarea mea este, exista riscul sa raman fara baterie daca tin playerul pe volum mare, aproape de maxim? Poate mi se pare mie, dar parca dupa montarea difuzoarelor pe spate si ascultat vreo 3 zile, porneste mai greu masina. Presupun ca am nevoie de un amplificator pt ele. Daca da, cam ce specificatii ar trebui sa aiba?

  • 28 noiembrie 2016 la 5:51 am
    Permalink

    Am 2 boxe Digital research, Model DR 2800, 7căi,frecvență28hz-20khz,putere 10-400w,impedanta4-8 ohmi.Ce amplificator mi s-ar potrivi?(Amplificator la 110V-sunt in SUA).Cu multumiri anticipate.

  • 7 decembrie 2016 la 8:29 pm
    Permalink

    Cum se leaga in spate 2 boxe Heco 302 8 ohmi dar in spate la amplif. Marantz pm 6006. Va rog o schema pt. 8 ohmi si 4 ohmi. Va ,multumesc.

  • 16 decembrie 2016 la 9:56 am
    Permalink

    Am un mixer lem rx 300,in spate langa butonul de pornire mai e si un buton,cu specificația+48v.Trebuie să țin amândouă butoanele pe ON,sau numai cel de pornire?

  • 14 ianuarie 2017 la 2:45 pm
    Permalink

    Salut am cumpărat recent un amplificator Yamada cu următoarele specificații. Rated Output Power (8 ohms, 40 Hz-20 kHz, 0.2% THD)100 W + 100 WMaximum Power(8 ohms, 1 kHz, 10% THD)140 W + 140 WHigh Dynamic Power / Channel (8 / 6 / 4 / 2 ohms)125 W / 150 W / 165 W / 180 WFrequency Response10 Hz 100 kHz (0 0.5 dB / 0 3.0 dB)Total Harmonic Distortion (CD to Sp Out, 20 Hz – 20 kHz)0.2%Signal-to-Noise Ratio (CD)100 dB (S: 500 mV)Signal-to-Noise Ratio (CD)100 dB (500 mV)Input Sensitivity (CD)500 mV / 47 kOFM 50dB Quieting Sensitivity (IHF, 1 kHz, 100% Mod., Mono)3 V (20.8 dBf)FM Signal-to-Noise Ratio (Mono / Stereo)71 dB / 70 dBStandby Power Consumption

    Și o pereche de boxe magnat 1002. Cu următoarele specificații.

    Floorstanding speaker, 3-way bass reflex with double bass Principle 3 way bass reflex Equipment 25 mm tweeter 170 mm midrange 2 x 170 mm woofer Power Handling (RMS / Max.) 190 / 380 Watts Sensitivity (2.8V/1m) 92 dB Impedance 4 – 8 Ohms Frequency Response 19 – 40000 Hz Crossover Frequencies 500 Hz, 3300 Hz Recommended Amplifier Outpu 30 – 380 Watts.
    Când ridic volumul la amplificator intra în stand by. Și mi s-au ars Tweeter-ule. Ma pate ajuta careva sa găsesc care e problema?

  • 27 ianuarie 2017 la 12:18 am
    Permalink

    Salut..mi-am montat si eu o statie cu 2 canale in punte pt un subwoofer..intrebarea este..mai pot.lega pe aceeasi statie si boxele?sau imi trebui o a doua statie?(daca da .cum as putea face legaturile la rca tinand cont ca am doar 2 mufe rca out )

  • 18 februarie 2017 la 7:39 pm
    Permalink

    Salutare ! Am un powermate 3 si nu sunt decis ce boxe sa iau. As avea doua variante
    1 dynacord corus 12.1 500w/8omi
    Dynacord corus 15.1 500w/8 omi
    Sub corus. 1.18 500w/ 8 omi
    Stiu ca merg 3 boxe per canal si ar ajunge la 2,66 omi. Am inteles ca pm-ul ar scoate 1350w per canal la 2,66 omi …. nu stiu nici cat de indicat este.

    2 dynacord corus 25.2 1000w/ 4 omi
    corus sub 2.18 1000w/4 omi.
    Intrebarea mea este daca as baga doua sibwoofere si 2 topuri ambele 1000w ambele 4 omi. Asta cred ca inseamna 2 omi ceea ce cred ca nu suporta moxerul si evident nu este nici de ajuns puterea mixerului. Intrebarea mea este daca totusi le pot folosii pana imi iau un amplificator pentru basi

  • 25 februarie 2017 la 1:19 pm
    Permalink

    Am achizitionat un mini amplificator winger ak . Desi in specificatii suporta impedanta de 8-16ohmi am cuplat boxe de 4ohmi inseriate. Functioneaza bine dar are un zgomot de fond deranjant. Ce pot face ? Multumesc !
    .

  • 13 mai 2017 la 9:04 pm
    Permalink

    Salut am 2 boxe de la magnat cum sunt in descriere Description
    Value
    Principle
    3 way bass reflex
    Equipment
    25 mm tweeter
    170 mm midrange
    2 x 170 mm woofer
    Power Handling (RMS / Max.)
    190 / 380 Watts
    Sensitivity (2.8V/1m)
    92 dB
    Impedance
    4 – 8 Ohms
    Frequency Response
    19 – 40000 Hz
    Crossover Frequencies
    500 Hz, 3300 Hz
    Recommended Amplifier Output
    30 – 380 Watts si un amplificator de la yamaha Audio
    tipo di ricevitore* Stereo
    Potenza d’uscita per canale (1KHz@8 Ohm) 140 W
    Potenza dinamica per canale (4 Ohm) 165 W
    Potenza dinamica per canale (8 Ohm) 125 W
    Sensibilità ingresso 500 mV
    Distorsione armonica totale (THD) 0,2 %
    Range di frequenza 10 – 100000 Hz
    Rapporto segnale/rumore (SNR) 100 dB
    Cand dau volumul mai tare se inchide amplificatorul intra in protectie. Ma poate ajuta si pe mine?

  • 9 iulie 2017 la 2:14 pm
    Permalink

    salut !am o statie jbl ,am scos firele si nu mai stiu cum sa le asez !am 2 fire groase unul rosu ,unul maro si unul subtire albastru !multumesc !!

  • 3 septembrie 2017 la 3:00 pm
    Permalink

    Buna Ziua,
    Deci; detin un sistem stereo home,Technics model SE-CH610 dupa o perioada am constatat ca una din caile de iesire(L) se aude mai slab decat iesirea(R),am controlat boxa pe iesirea -R-se aude normal.
    Care ar fi cauza acestui semnal slab pe linia -L-,daca voi folosi ambele boxe pe o singura iesire voi avea probleme? Nu fac nimic pana nu imi raspundeti,detin doua boxe au Inpendanta de 6 ohmi-3way speaker system ,Input 70W,Music 35W.DIN
    An limita timpului Dv.astept un raspuns,sa aveti o zi buna,Pedro.

  • 15 septembrie 2017 la 8:56 am
    Permalink

    salut, am si eu o intrebare daca pe amplif scrie ca duce 4-16 ohmi e vorba pe fiecare iesire sau adunate?…si inca ceva am niste turnuri care sunt de 8 ohmi si am inca doua boxe de 4 ohmi intrebarea era:apar dirstorsiuni avand in vedere. a nu sunt de aceeasi ohmi?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.