Recenzie Icon Cube Pro

Intr-un ocean de no name-uri si de name-uri de placi de sunet cu preturi si features mai mult sau mai putin diferite, te poti intreba pe buna dreptate ce mai este si asta. Cel putin eu m-am intrebat si am fost destul de suspicios pana la sosirea si testarea ei.

CUBE PRO-1

„Macar arata bine” mi-am spus in momentul in care am scos-o din cutie. Are lookul unui MAC, dar ceva mai scund, cu carcasa dura de aluminiu, de jur imprejur (rama) si cu fatete de plexiglas alb-laptos, lucios, iar cand o conectezi la sursa [e suficient USB-ul] logo-ul iCON se aprinde… delicios de blue-white-neon! Asta a fost prima constatare.

Dar sa derulam un pic ideea cu ceva timp inainte de a pune mana pe iCON Cube PRO.
Ca si muzician (sau daca e prea pretentios pentru unii, ma pot numi si „facator de muzica” 😀 ) daca ideile muzicale pe care le ai, nu le poti transpune cu fidelitate precum iti suna in cap (sau macar aproximativ), apar cei 3N, asa cum i-am numit eu: nemultumirea, nelinistea, neimplinirea.
Foloseam pana acum Yamaha MW10C, care practic este un mixer cu interfata audio pentru calculator. Atunci cand l-am achizitionat, parea cea mai buna si mai ieftina solutie pentru mine pentru a conecta o mana de sintetizatoare atat la monitoare cat si la calculator. Doar ca nivelul de zgomot de fond pe care il transmite catre Cubase… se aude cu… ochiul liber (sau poate ca setarile mele nu au fost din cele mai potrivite…)! Tocmai de aceea mi-am dat seama ca nu are rost sa prelucrez acele inregistrari, ci mai bine le las asa, pentru o viitoare diferentiere intre Yamaha si ce va veni.

Si a venit iCON Cube PRO. O placa de sunet care cuplata cu monitoarele Blue Sky Exo 2.1 iti readuc cheful de facut muzica, chiar si dupa o zi plina de munca asidua.
Instalarea softului ei dureaza 10 minute daca te descurci cat de cat cu calculatorul. Setarea ei… m-a bagat un pic in ceata: manualul cu care vine este un pentru toate modelele, iar la ora aceea [23.45 – vineri seara] nu am distins ca selectarea cailor se face de parca joci X si 0.
Asa ca dupa alte 10 minute si combinatii de X si 0, luate de cate posibilitati sunt pe acolo am dovedit-o! Iata de ce postez aici print-screen-ul la setarea corecta  ca sa nu va incurcati si voi, in cazul in care stati mai prost cu vederea :D!.

hard input

Asadar, constatarea numero due: daca ai de gand sa o instalezi cand esti mahmur sau chior de somn, mai bine te uiti cu atentie la poza de mai jos!

soft input

Si de aici am ajuns la partea de conectare: 4 intrari analogice, nebalansate, mono, adica 2 intrari stereo. La fel si cu iesirile. Are doua potentiometre rotative pentru volumul pentru monitoare si unul pentru casti. Asadar, are si iesire pentru casti. Se alimenteaza prin USB, cum de altfel se si conecteaza la computer. De ce am ales USB in loc de firewire?! Simplu: nu am firewire pe laptop!
Astfel, constatarea nr. 4 mi-a adus realitatea faptica ca din cele 4 sintetizatoare nu pot sa conectez decat 2… „OK…” mi-am zis, macar sa vad cum inregistreaza.

Si sar direct la constatarea nr. 5: inregistreaza impecabil! Ceea ce se reda in monitoare la cantare live, aceleasi lucru se aude si in inregistrarea realizata. Fata de redarea pe Yamaha, iCON Cube PRO reda exact, fara nici un efect de oglinda mincinoasa care sa te faca sa crezi ca esti un geniu in masterizari.
Exemplele postate aici, mentionez, sunt inregistrari brute ale Korg MicroX si Roland MC-307. Nici o compresie, nici un fade in out cat de mic, nimic, nimic, nimic. Doar instrumentele goale-golute si placa de sunet iCON Cube PRO. Ca si fapt divers, ascultati o inregistrare veche de 3 luni facuta cu ajutorul Yamaha MW10C.

Good morning life

Diferentele sunt nete si nu necesita comentarii.

De 2 zile Yamaha mea sta cheala, fara nici un conector in ea… Nu o voi parasi, pentru ca pentru concertele mele de camera, ea este de un real folos. Urmeaza ca in zilele urmatoare sa testez ca din mixer sa intru in placa de sunet si sa aud ce nivel de zgomot de fond sau alte bruiaje se vor auzi pe bucatile inregistrate.

Reluam: am cuplat placa de sunet iCON Cube PRO la laptop, am conectat, tot la laptop controlerul MIDI si am facut setarile necesare pentru instrumente virtuale.
Constatarea nr. 6 a venit ca o lumina clara din ceruri: NO LATENCY! Nu tu paraituri, cracneli, fosnete si alte zgomote paduratice sau de santier in lucru. Korg M1 LE [vsti] suna brici, iar inregistrarea spune tot.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Acum: exemplele audio postate aici de mine, encodate ca mp3 la 320 kbps, suna aproape la fel de bine precum Rheingoldul lui Klaus Schulze! Am redat de pe laptop cateva pasaje, iar peste, live, am „bagat” cateva coruri din Korg-ul microX. Sunetul se potrivea ca intr-un puzzle perfect (si repet: asta fara filtre)!

M-as mai intinde cateva rauri de randuri, dar ar deveni plictisitor la un moment dat!
Intrebarea finala: merita Icon Cube PRO sa stea langa synthurile mele? DA. DA. DA!

PS: nu va lasati pacaliti de pret: calitativ, bate placi de sunet de doua ori mai scumpe ;).
PPS: … de 3 ori mai scumpe.

Alba Ecstasy

6 comentarii la „Recenzie Icon Cube Pro

  • 16 decembrie 2009 la 5:02 pm
    Permalink

    Ca si completare: crackul de la secunda 10 provine de la potentiometrul de volum al Korg MicroX care trebuie sa-l curat… Dar oricum: remarcati cat de fidel se aude :D!

  • 25 decembrie 2009 la 3:45 pm
    Permalink

    Esti din alba? Si mie îmi place Schulze, chiar am fost la Rheingold 🙂

  • 4 ianuarie 2010 la 5:08 pm
    Permalink

    super! nu am vzt nici un concert live Schulze din pacate… nu, nu sunt din alba, reprezinta doar notiunea de „pur” [alba]. adicatelea, „extaz pur” iti vine sa crezi?! :))

  • 1 februarie 2010 la 3:47 am
    Permalink

    Nu stiu ce sa zic… Eu nu prea am vazut review-uri la ea pe net. Inteleg ca are convertoare ad/da bune… ma indoiesc ca sunt mai bune decat alea de la emu 0404 (ca sa stau in banii astia)
    Driverele de xp sunt stabile… iar nu prea imi vine sa cred…
    Cu banii astia mai bine un e-mu pentru convertoare, sau un edirol ua, ori poate un focusrite ori digidesign mbox… mda…

  • 1 februarie 2010 la 2:28 pm
    Permalink

    stii cum se zice: nu poti sa crezi, pana nu vezi, pana nu testezi.
    eu am pus mana pe ea, am testat-o, am inregistrat cu ea, chiar mi-am facut de cap cu ea un weekend intreg inregistrand si testand-o; am expus aici plus pe siteul meu review-ul. nu vorbeam prostii cand am scris toate acestea. desigur ca exista placi de sunet mai bune decat asta. iar altele mai bune decat cele mai bune decat iCON. asa va fi mereu 😀

  • 7 mai 2011 la 12:10 am
    Permalink

    a incercat cineva sa instaleze pe mac? eu unul tot incerc si fara rezultate.mi s-au intamplat 2 cazuri:
    1.aprind control panel dar spune ca nu a gaseste placa conectata
    2.aplicatia control panel nici macar nu porneste

    cei care gasiti solutie sa o posteze

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.